Miksi online-video?

Miksi video on yrityksille ja organisaatioille tehokas keino viestiä verkossa? Miksi videoita katsotaan nykyisin yhä enemmän?

Ciscon raportin (helmikuu 2015) mukaan videoiden osuus mobiilin dataliikenteen määrästä oli 55% vuoden 2014 loppuun mennessä. Ennusteen mukaan videot tulevat käsittämään 72% koko maailman mobiilidatan kokonaismäärästä vuoteen 2019 mennessä. ZenithOptimedian ennusteen (kesäkuu 2015) mukaan mainostajat ovat siirtymässä kalliista TV-mainonnasta edullisempaan online-videoiden tuotantoon, joiden osuus globaaleista mainoskuluista nousee vuoden 2014 2,1 %:sta vuoden 2017 4,0%:iin.

Internet on kaikkien ulottuvilla

Yksi näkökulma muutokseen on tekniikan nopea kehitys. Uudet teknologiat ovat mahdollistaneet sen, että videoita on nykyisin mahdollista katsoa hyvälaatuisina erilaisista päätelaitteista. Mobiililaitteet kasvattavat jatkuvasti suosiotaan perinteisten tietokoneiden kustannuksella. Internet on yhä kasvavassa määrin kaikkien ulottuvilla kaiken aikaa.

Video on yksi mahdollinen tapa viestiä Internetissä muiden viestintätapojen ohella. Videolla on kuitenkin omia erityispiirteitä ja vahvuuksia, jotka erottavat sen esimerkiksi pelkän tekstin tai kuvien avulla tapahtuvasta viestimisestä. Jo liike sinänsä päätelaitteen näyttöruudulla kiinnittää katsojien huomion paremmin kuin staattinen kuva.

Videokuvaus_Pegasus_Media

Uskottavaa viestintää

Videon avulla voidaan tuoda yrityksen tai organisaation toiminta lähemmäs asiakasta. Kun videossa esiintyy yrityksen henkilökunnan edustajia omilla kasvoillaan, luo se edellytykset luotettavan mielikuvan syntymiselle yrityksen toiminnasta. Ihmislähtöinen lähestymistapa on usein vetoavampi kuin persoonaton yrityksen ja sen tuotteiden esittely. Tämä toimii hyvin myös yrityksen sisäisessä viestinnässä.

Videot ovat havainnollisia. Tuotteen ja sen käyttötavan sekä toiminnallisuuksien esitteleminen videossa helpottaa argumentaatiota tuotteen hyödyistä. Asiakkaiden videoidut autenttiset lausunnot omista käyttökokemuksistaan tuovat selkeän lisän tuote-esittelyihin. Tuotteesta tai palvelusta tulee asiakkaan silmissä kiinnostavampi ja uskottavampi. Videon avulla voidaan myös kouluttaa tuotteen käyttöön tai uuden toimintatavan käyttöönottoon.

Video mahdollistaa animaatioiden käytön tietyn toiminnon kuvaamisessa. Animaation avulla monimutkainen prosessi voidaan yksinkertaistaa ja havainnollistaa  sarjaksi kuvia, joita selostusteksti sitoo yhtenäiseksi tarinaksi.

Tunnetason vaikuttamista

Hyvin käsikirjoitettu video herättää kiinnostuksen. Se saa katsojan odottamaan seuraavaa käännettä ja ratkaisua esiteltyyn ongelmaan. Tarinan kerronta on tehokas keino kertoa yrityksestä tai organisaatiosta ja liikkuva kuva on erittäin hyvä media tarinankerrontaan.

Video vetoaa tunteisiin. Se toimii useamman aistin välityksellä. Videon elementtejä ovat kuva, teksti ja ääni. Äänen rooli merkittävämpi kuin voisi luulla. Se voi olla informatiivista puhetta, realismia lisäävää äänimaailmaa tai tunnelmaa kohottavaa musiikkia.

Videon taustalla kuuluva musiikki vaikuttaa suoraan katsojan tunteisiin: sama kohtaus iloisella ja kevyellä musiikkitaustalla tai jännitystä ja painostavaa tunnelmaa luovalla musiikilla antaa kuvalle kaksi täysin erilaista merkitystä.

Videot ovat hauskoja ja ne saavat yleisön nauramaan. Ne voivat myös saada katsojat tuntemaan empatiaa, rakkautta tai vihaa. Liikkuva kuva on nimenomaan tunnetasolla toimiva viestintäväline. Tunnereaktio antaa hyvät edellytykset muistijäljen syntymiselle, jolloin viestitettävä asia jää mieleen.

Video osana viestintästrategiaa

Viestintä, sisällöt ja etenkin videosisällöt ovat siirtymässä entistä suuremmassa määrin verkkoon. Tämän seurauksena Internetin videosisältöjen määrä on jo nyt uskomattoman laaja. Viestinnän onnistumisen kannalta keskeiseksi tekijäksi nouseekin silloin sisällön löydettävyys ja toisaalta sen laatu. Laadukkaat videot ja toisaalta videoiden linkitykset esim. sosiaalisen median palveluihin tuovat hyvät edellytykset onnistuneelle viestinnälle. Videoiden käytöstä viestinnästä tulee osa yrityksen sosiaalisen median ja laajemmin digitaalisten median käytön strategiaa.

YouTube on maailman toiseksi suosituin hakukone Internetissä. Olisiko syytä pohtia oman organisaation viestintästrategian ajantasaisuutta?

Lisää asiaa videotuotannoista löytyy osoitteesta:www.pegasusmedia.fi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s